Фізичні поля гідроакустичної антени, що складається з кутового рупора і п’єзокерамічного перетворювача з обводовою поляризацією

Основний зміст сторінки статті

Захар Тарасович Гусак
Oleksandr Hrihorovych Leiko

Анотація

Розглянута гідроакустична антена, що складається з кругового рупорного відбивача м'якого типу і розташованого в його гирлі ціліндрічного п'єзокерамічного випромінювача з обводовою поляризацією. При цьому конструктивне виконання випромінювача може мати силовий або компенсований варіанти.

Методами зв'язаних полів і часткових областей вирішена задача і отримані аналітичні вирази, що писують фізичні поля рупорної антени – акустичні, механічні і електричні. Ці поля представлені у вигляді розкладень у ряди по хвильовим функціям кругової циліндричної системи координат з невідомими коефіцієнтами розкладів, що визначаються із граничних умов і умов спряження полів на межах розділу областей. Рішення зведено до нескінченної системи лінійних алгебраїчних рівнянь.

Библ. 4, рис. 2.

Блок інформації про статтю

Як цитувати
Гусак, З. Т., & Leiko, O. H. (2014). Фізичні поля гідроакустичної антени, що складається з кутового рупора і п’єзокерамічного перетворювача з обводовою поляризацією. Електроніка та Зв’язок, 19(1), 102–108. https://doi.org/10.20535/2312-1807.2014.19.1.142448
Розділ
Акустичні прилади та системи

Посилання

Dіdkovskij V. S., Poroshin S. M., Lejko O. G., Lejko A. O., Drozdenko O.І. (2013) “Construction of electroacoustic instruments and systems for multimedia acoustic technology”. Kharkov. P. 390. (Ukr)

Grinchenko V.T., Vovk I.V., Macypura V.T. (2013) “Wave of hydroacoustic”. Kiyv. Interservis. P 571. (Ukr)

Lejko O. G., Shamarin U. E., Tkachenko V. P. (2000) “Underwater acoustic antennas” Kiyv. Avanpost-prim. P. 320. (Ukr)

Savin V.G., Didusenko Y.A. (2011), “The equations of motion of thin-walled cylindrical piezoelectric transducers with a circumferential polarization”. Consonance-2011, Acoustic Symposium. pp. 230-235. (Rus)