Експериментальна перевірка існування магнітного поля, створюваного струмами зсуву конденсатора

Основний зміст сторінки статті

V. S. Gudymenko
V. I. Piskunov

Анотація

Проведено експеримент по перевірці гіпотези Максвелла про здатність струмів зсуву у вакуумі створювати магнітне поле. Розрахунки величин індукції магнітних полів, створюваних як струмами провідності, так і струмами зсуву, виконувалися із застосуванням закону Біо-Савара-Лапласса. Як датчики, що реагують на наявність магнітного поля,  використовувалися трансформатори струму.  Як джерело струмів зсуву застосовувалися дискові, плоскі повітряні конденсатори. Магнітне поле вимірювалося для порівняння над конденсатором і над сполучними проводами, а також між пластинами конденсатора. Частота струму в конденсаторах - 2 МГц, амплітуда напруги на пластинах - 120 В.

У підсумку експерименту, на графіку були представлені значення амплітуд магнітної індукції у залежності від розташування датчика, по відношенню до місця розташування конденсатора.  Зазначені залежності  були отримані аналітичними розрахунками й  експериментальними  вимірами для різного виду конденсаторів. Ураховувалися розподілені ємності на землю.

Гарний збіг розрахункових і експериментальних кривих  продемонстрував існування незамкнутих струмів.

Результати експерименту показали, що струми зсуву, створювані кулонівськими полями, магнітних полів не утворюють. 

Відзначено, що для остаточного судження про правильність гіпотези Максвелла, необхідно провести аналогічний експеримент, у якому джерелом  струмів зсуву  є вихрове електричне поле.

Бібл. 10, мал.3, табл.1.

Блок інформації про статтю

Як цитувати
Gudymenko, V. S., & Piskunov, V. I. (2013). Експериментальна перевірка існування магнітного поля, створюваного струмами зсуву конденсатора. Електроніка та Зв’язок, 18(2), 115–123. https://doi.org/10.20535/2312-1807.2013.18.2.186878
Розділ
Короткі повідомлення

Посилання

Dukov V. M. (1975), [Electrodynamics]. M.: Vysshaja shkola, P. 248.

Iossel Y. Y. (1981), [Calculation capacitance]. Issue 2. Energoizdat, P. 288.

Nicholas V. V. (1964), [Theory of electromagnetic field]. М.: Vysshaja shkola, P. 385.

Purcell E. (1971), [Electricity and Magnetism]. М.: Nauka, P. 448.

Piskunov V. I. (2005), [Some Paradoxes of Maxwell's electrodynamics]. Electronics and Communications. No. 26. Pp. 83-88.

Piskunov V. I. (2006), [Electromagnetic properties of the physical vacuum]. К.: Avers. P.145.

Smirenin V. A. (1950), [Handbook of Electrical]. М.-Л.: Gosudarstvennoe jenergeticheskoe izdatel'stvo. P.785.

Forums CNews Experimental verification of magnetic field. INTERNET http://live.cnews.ru/forum/index/php?showtopic=69034

Zeng Qingping. The experiment to Negate Maxwell`s Theory. INTERNET http://www.electro-tech-online.com/custompdfs/2011/03/qingping2.pdf

Experiments to detect and study bias currents. INTERNET http://lectiricaleather/com/…/tok-smescheniya-v-vacume-eksperimenty pd.